In ere herstelde gevel maakt Amrâth Grand Hotel de l’Empereur weer stralend middelpunt van Stationsplein Maastricht
28 september 2020Het hotel, ook wel bekend als “La Grande Dame”, ondergaat momenteel een gevelrestauratie en -renovatie. Het imposante gebouw met monumentale status, direct tegenover het Centraal Station gelegen, vormt een belangrijk onderdeel van de dynamische entree van de stad, die bekend staat om haar bourgondische gastvrijheid, cultuur en pittoreske straatjes. De gevel trekt direct de aandacht die het in eclectische stijl gebouwde monument verdient. Het exterieur van het hotel vormt een belangrijk onderdeel van de structurele en visuele architectonische gaafheid van het straatbeeld. In architectonisch opzicht wordt het pand als zeldzaam beschouwd.
Gevelrestauratie- en renovatie
De restauratie concentreert zich op herstel en behoud van de originele details zoals de ornamenten en het sierwerk in de gevel, die zorgen voor de unieke uitstraling van het Rijksmonument. De renovatie van de gevel en het dak omvat het herstel van houtwerk, dakranden en lijsten en het vervangen van het zinkwerk door Stevacon Bouw uit Wessem. Zij waren tevens verantwoordelijk voor de uitbreiding van het hotel in de periode van 2002 tot en met 2006. Het mergelsteen wordt op aangetaste plekken gerestaureerd door de firma Kleijnen uit Sibbe. Zij hebben een eigen groeve, waaruit de mergelsteen wordt gewonnen. Palet uit Genemuiden draagt zorg voor het schilderwerk dat wordt teruggebracht naar het historische kleurenpalet. Hierdoor wordt de gevel weer in originele staat gebracht, terwijl het tegelijkertijd zorgt voor een vernieuwde bescherming van het monument. Eerder in 2004 werd de gevel al volledig gereinigd aan de hand van een speciale lasertechniek. Met behulp van een sterk geconcentreerde laser die op de gevel wordt gericht, wordt het oppervlak zeer heet waardoor de vervuiling in de lucht oplost. Deze methode van reiniging brengt geen schade toe aan het oppervlak en is daarom zeer geschikt voor kwetsbare ondergronden. Het totale project zal zo’n twee maanden in beslag nemen en zal naar verwachting begin november worden opgeleverd. De gevel krijgt hiermee haar historisch aanzien en grandeur weer terug en is voor langere periode weer bestand tegen invloeden van buitenaf.
Het verhaal in de gevel
Het statige pand springt direct in het oog door de gouden keizerskroon die op de top van het dak parmantig het straatbeeld siert; het is de kroon die de naam van het monument eer aan doet. Niet alleen de kroon maar ook de geveldecoraties vertellen het verhaal van het “Grand Hotel” in den beginne. De gezelligheid van het bourgondische Maastrichtse leven werd niet alleen van binnen zo ervaren maar is ook zichtbaar op de gevel in beeld gebracht. Zo zijn er in de gevelbekleding, die als het ware de balkons dragen, gebeeldhouwde hoofden van de vroegere obers en staf te zien. Ook “Adriaan” de hotelkater die na trouwe dienst rust op de receptiebalie draagt bij aan het vermaak van de aanschouwing van deze bijzondere gevel. Sint Servaes als beschermheilige en de Stadsengel van Maastricht met vijfpuntige ster waken respectievelijk op de hoeken van de Parallelweg en de Stationsstraat. Een sierlijke salamander maakt zelfs de regenpijp tot mooiste in haar soort!
Gevel- en dakconstructie
Het originele gebouw wordt gedekt door een afgeplat mansardedak met leien in Maasdekking tot het hoogste punt opgelegd tegen de hoektoren met koepeldak. De hoektoren is versierd met gebeeldhouwde koppen en reliëfs. De vensterboog heeft twaalf boogjes waarboven mozaïeken zijn aangebracht die provinciewapens vertegenwoordigen. De geornamenteerde zandstenen consoles zijn voorzien van bakgoten. Het pand rust op een fundering van Naamse hardsteen en is tot en met de tweede verdieping opgetrokken in geelachtig grijze Maassteen. De buitenmuren hierboven zijn van Sibber mergel. De gevel wordt verder opgesierd met rondboogvormige schuifvensters met glas-in-lood bovenlichten, smeedijzeren balkon balustrades en rijk gedetailleerde sculptuurdecoraties. Bijzonder zijn ook de puntgeveltjes met tegeltableaus die worden geflankeerd door hardstenen leeuwen op de zuiltjes.